27. des, 2016

Julefeiring på fjellet

Denne julen skulle vi ikke ha barna våre, så istedetfor å sitte her nede å sture, så stakk vi heller av til fjells. Fikk leid en superflott hytte på Sollia, ved Atnsjøen i Rondane, så her skulle vi nyte julefreden i hele tre dager.

23. desember: Vi kjører oppover og over flotte Venabygdsfjellet, og kommer frem til hytta rundt 13.30. Det er bare å kaste alt inn i hytta, ta på seg litt varmere klær og tasse ned til Sohlbergs plass som ligger rundt 700 meter fra hytta. Der ser vi nemlig rett på Rondane-massivet med de høyeste toppene. Et fantastisk syn. Resten av kvelden går til lesing, spilling (Yatzy blant annet) og bare avslapping.

Juleaften 24. desember: Vi står opp 09, og spiser en deilig frokost. I dag har vi tenkt å spenne på oss fjellskiene, og gå oppover i fjellet fra hytta. Det går en vei hele veien opp, som nok er en bilvei inn til Breisjøsæter om sommeren. Nå er det ingen biler, bare oss og fjellet. Det er en herlig dag, med lite vind og masse sol. Vi kommer forbi en seter som eies av de samme vi har leid hytte av, og dette stedet forelsker vi oss helt i. Så der og da bestemmer vi oss for at dit vil vi til sommeren, i sommerferien med barna våre. Vi går forbi noen gamle hytter til, og snart er vi over tregrensen og fjellene åpenbarer seg. Det er dette vi har lengtet etter. Den friske luften, det åpne terrenget og ikke minst de herlige fjellene. Vi går et stykke oppover, og blir tatt av vinden etter en times tid. Vi tar noen bilder, og finner ut at vi går ned til setra igjen, og spiser matpakken vår der. Veldig lurt, for der blåser det ikke.

Denne ettermiddagen må vi også gå en tur til Sohlbergs plass for å ta et bilde. Lyset og sikten er annerledes i dag enn i går. Moro å se. Vi har med restejulemat til alle dagene vi er her, og i dag er det pinnekjøtt og kålrotstappe. Det smaker vidunderlig! God jul!

25. desember: I dag står vi opp 07.30, for å få mer ut av dagen. Det blir fort mørkt, så det er greit å få mest ut av lyset. Vi spiser frokost, pakker sekken og setter oss i bilen. I dag vil vi gå på den andre siden av der vi bor, mot Bjørnhollia, og de vakre fjellene der. Vi kjører til Straumbu, cirka 15-20 minutter fra hytta, parkerer bilen, og går på bena i dag innover stien. Det er ikke mye snø her, så det går fint å tasse med fjellsko. Vi ser fort at det ville blitt vanskelig å komme seg frem på ski. Det er meldt masse vind i dag, men vi merker ikke veldig mye til det. Høydemeterne går og vi nærmer oss tregrensen. Her blåser det litt mer, men plutselig, som om noen trykket på en bryter, blir det vindstille. 0 grader, vindstille og sol 25. desember i fjellet, må jeg si er ganske unikt. Denne dagen er bare fantastisk. Tåken og skyene over fjellene forsvinner også, så vi får den flotteste utsikten til Rondslottet, Høgronden, Midtronden og etterhvert Vinjeronden. Litt over tre timers tur i dag, og vi er lykkelige.

På veien tilbake til hytta, svinger vi innom Sohlbergs plass for å få dagens bilde. Bare et ord å si, nydelig! Tilbake på hytta tenner vi på peisen, og koker vann til kaffe og kakao. Jeg hadde tatt med meg kremfløte i den tro at det var en elektrisk visp her, men det var det ikke. Så hva gjør jeg da? Jeg visper for hånd, selvsagt. Tar litt tid, men den blir perfekt. Og den beste kakaoen med krem noensinne ;-) Middagen i dag er medisterkaker og julepølse med poteter og rødkål.

26. desember: Vi har jo hørt om dette uværet Urd som skal komme over landet, og sjekker været opptil flere ganger før vi går på tur i dag. Vi vil på topptur, og begir oss ut og oppover rett før kl. 09. Her nede er det vindstille og deilig, -4 grader i dag, og vi får med oss en fantastisk soloppgang. "Dette blir bra", tenker vi. Etter cirka en time er vi over tregrensen, og da snur været seg totalt. Det begynner å blåse... kraftig, og den lille snøen som er der oppe føyker rundt ørene våre. Kan jo bare si at det er jo ganske kult, føler virkelig at vi lever. Vi går videre oppover, og ser toppen vi skal opp på hele tiden. Den er ikke så høy. Fra hytta og opp er det 550 høydemetere. Vi velger å prøve oss på ryggen av fjellet, og det viser seg å være ganske bratt. 45 grader, så det er tungt å gå i den snøen som ligger der. Hadde det vært mer, kunne vi ikke gått der. Vel oppe blåser det opp enda mer. Men i føyken der oppe, ser vi plutselig noe som rører seg litt nede i ura. Jeg ser fort at dette ikke er et reinsdyr, og blir først litt bekymret over at det kan være bjørn. Dette slår vi fort fra oss, og ser nå at det faktisk er en jerv. Flott, fin og brun jerv. Vi setter oss ned, og er stille, men dessverre blåser vinden fra oss og mot den, så den får fort ferten av oss, og stikker avgårde nedover østsiden av fjellet. Så utrolig kult å se et så flott dyr.

Nå holder vi på å blåse bort oppe på toppen, så vi begynner å skli nedover fjellsiden igjen der vi kom fra. Det begynner å snø litt, og det er tungt å gå med motvind og snøen piskende rett i ansiktet. Etter en halvtimes tid ser Trond plutselig noe fly over hodet vårt, noe som er ganske mye større enn småfuglene vi har sett hittil. Den setter seg i et tre et stykke borte, så jeg må frem med kameraet for å i det hele tatt skimte hva det er. Det er en ugle. Jeg tror det er en haukugle, noe vi får bekreftet da vi er tilbake på hytta og googler. En fantastisk fin tur med mange inntrykk i dag. Vi spiser lunsj ved en hytte, julematrester fra dagene før. Nam nam!

Tilbake på hytta varmer vi oss litt med kaffe og kakao (med maaaaaaaasse krem), før vi kler på oss igjen, og går til Sohlbergs plass for dagens bilde. Middagen i dag består av ribbe, saus og brokkoli. Utrolig godt faktisk.

27. desember: Vi står tidlig opp, spiser frokost, pakker bilen og drar. I dag må vi kjøre om Atna, fordi Venabygdsfjellet er stengt pga Urd. Men før vi drar, svinger vi innom Sohlbergs plass for å ta et siste bilde. Himmelen er skyfri, og det blåser nesten ikke, så det er en perfekt dag.

Denne julen er over for denne gangen. Nå skal vi kjøre hjem, og gjøre oss klar for neste eventyr med barna våre, romjulskos i København.