ENERGIEN DU TRENGER PÅ TUR

Her sitter jeg og lager dagens lunsj ved foten av Rondeslottet i Rondane, før vi gikk til toppen.

Hva slags mat du skal ha med, avhenger av hvor lenge du skal være borte. Skal vi bare være borte en langhelg, har vi med litt ekstra god mat, som f.eks. mørbrad biff, bacon, brokkoli, byggris o.l. Her er det bare fantasien som mangler. Ønsker du å tilsette noe av det du finner i naturen, kan du bruke krekling, tyttebær (høsten), og kanskje litt molter dersom du finner. Det setter en god smak på retten. Vi har også prøvd ut primus-pizza, pannekaker og hamburgere, og det fungerte veldig bra.

Men skal du ut på langtur, bør du tenke på å holde mest mulig av vekten nede. Da har vi med tørrmat det bare er å tilsette varmt vann. Den typen vi har lagt vår elsk på, er Real Turmat. De har mange forskjellige typer, så her er det bare å velge det som frister mest. Men ingenting slår stekt fjellørret, så vi har alltid med fiskestang, en god slump stekesmør og salt, dersom lykken skulle være der.

Når det gjelder frokost, har vi med havregryn. For å få litt mer kraft i grøten, rører vi ut tørrmelk i vannet før vi koker det. Hva du ønsker å ha med til grøten er jo smak og behag. Vi synes det er godt med rørsukker og kanel.

De første gangene hadde vi med oss store brød, og det var jo i og for seg greit, men det tok masse plass. Så jeg fant ut å lage brøddeig med grovt mel, og endel olje, som vi kunne steke i panne på primusen. Og med favorittpålegget ditt, smaker det fortreffelig! Nystekt brød til lunsj hver dag, er ikke dumt. Se oppskrift under!

Dette er ting vi har funnet ut av etter noen turer, og dere skal ikke se bort ifra at det dukker opp flere tips etterhvert!

Grove brødboller

Brøddeig
Denne deigen lager jeg når vi skal ha lange turer. Den oppfører seg bedre etter noen dager enn deig med gjær gjør. På ukesturer tripler jeg den.

200 g hvetemel
200 g fullkornmel eller sammalt hvete (grov)
100 g havregryn
2 ss rørsukker
1 ts salt
1 dl olje
2 dl lunket vann
2 ts bakepulver

Bland det tørre. Spe med vann og olje, til du får en smidig og fin deig.

PANNEKAKER

Godt i gang med å steke pannekaker :-)

Det er favoritt hos de fleste! Lag en røre, ha på flaske, gå en lang tur, og så stek de på primusen. NAAAAAAAMMMMMMMM!!!!! Husk syltetøy eller brunost, eventuelt rømme og stekesmør :-)

Primuspizza

Dette ble mye bedre enn jeg hadde turt å håpe på. Jeg lagde en god, ganske grovmelet deig, og den bakte jeg ut i pannen før jeg hadde på tomatpuré. Satte pannen på primusen, og hadde på tilbehøret etter hvert. Viktig med lokk, slik at tilbehøret smelter godt. Valgte å ta med en blanding av Norvegia og cheddar, pepperoni, paprika og purre. Forskjellig tilbehør skal prøves etterhvert, men kan med hånden på hjertet si at dette var en suksess.

Brød- pizzadeig
5 dl hvetemel
5 dl sammalt hvete (grov)
2 dl havregryn
3 dl lunket vann
50 g gjær
4 ss olje, oliven eller raps
litt salt

Bland alt det tørre sammen først, men hold igjen ca. 3 dl hvetemel. Ha oljen i. Rør ut gjæren i lunket vann, og hell dette opp i deigen. Rør rundt. Spe med hvetemel til du får en fin og ganske så tørr deig. Sett til heving. Del deigen opp, og legg i poser, klar for tur. Spis og nyt! PS! Lurt å ta med en liten pose med mel, da den kan bli litt klissete.

Grillmat på kortere turer

Her griller vi grillribbe.

Skal man på litt kortere turer, er det godt å ha med seg litt annet mat enn f.eks. Real turmat. Sisnevnte er supert på lange turer, så kiloene på sekken ikke blir for mye. Men på helgturer er det godt å unne seg noe ekstra godt. Som grillmat med godt tilbehør. Da tar vi med oss en liten grillrist, og bygger opp en liten peis som risten kan ligge på. Så er det bare å grille det du måtte ønske. Superenkelt og fantastisk godt!

Masse proteiner, fiber og vitaminer

Det beste vi har med oss på tur til middag, er deilig mørbrad av okse, brokkoli og byggris. Høres veldig enkelt ut, og det er det også. Men det smaker bare vidunderlig etter en lang og tøff tur i fjellet. Husk å ta med godt med stekesmør, og salt og pepper.

Sveler/lapper

Oppskriften er så enkel, at jeg faktisk ikke aner hvor mye jeg bruker av hver, bortsett fra melken og natronen. Så denne må bare prøves ut. Og siden jeg er allergisk for egg, er det uten det.

1 liter kulturmelk
1 1/2 ts Natron
hvetemel
litt havregryn
litt sukker

Visp natronen inn i melken, og ha i alt det tørre etterhvert. Visp til du får en passe tykk røre.