ENERGIEN DU TRENGER PÅ TUR

Her sitter jeg og lager dagens lunsj ved foten av Rondeslottet i Rondane, før vi gikk til toppen.

Under har jeg lagt ved noen gode mattips. Kanskje du også finner deg noen favoritter?

Frokostlapper

150 g havregryn
200 g sammalt hvetemel grovmalt
100 g hvetemel
6 dl lettmelk
1 boks rømme
100 g margarin
1 ss bakepulver
1/2 ts natron

Smelt margarin i en kjele. Bruk en stor bakebolle, og bland alt det tørre. Tilsett rømme, melk og smeltet margarin. Visp alt godt sammen, og la røren hvile i minst 30 minutter.

Ha røren i melkekartonger, så holder den seg lenger hvis du tar den med på tur.

PS! Har du en 1/2 ts kardemomme i denne røren, blir det supergode vafler ;-)

Toast

Et smakfullt tips, er å lage med seg toast. Da tar du ditt favorittbrød og pålegg, og lager det som du måtte ønske. Jeg har to favoritter, og den ene er grovbrød, ketchup, ost og peppersalami. Den andre er grovbrød, smør, krydder, ost og spekeskinke. Herremåltid. Og mangler du lokk, er det bare å gjøre som jeg har gjort her, lage ett av aluminiumsfolie. Det veier ingenting, og kan brukes igjen og igjen.

Grove brødboller

Brøddeig
Denne deigen lager jeg når vi skal ha lange turer. Den oppfører seg bedre etter noen dager enn deig med gjær gjør. På ukesturer tripler jeg den.

200 g hvetemel
200 g fullkornmel eller sammalt hvete (grov)
100 g havregryn
2 ss rørsukker
1 ts salt
1 dl olje
2 dl lunket vann
2 ts bakepulver

Bland det tørre. Spe med vann og olje, til du får en smidig og fin deig.

Pannekaker

Godt i gang med å steke pannekaker :-)

Det er favoritt hos de fleste! Lag en røre, ha på flaske, gå en lang tur, og så stek de på primusen. NAAAAAAAMMMMMMMM!!!!! Husk syltetøy eller brunost, eventuelt rømme og stekesmør :-)

Primuspizza

Dette ble mye bedre enn jeg hadde turt å håpe på. Jeg lagde en god, ganske grovmelet deig, og den bakte jeg ut i pannen før jeg hadde på tomatpuré. Satte pannen på primusen, og hadde på tilbehøret etter hvert. Viktig med lokk, slik at tilbehøret smelter godt. Valgte å ta med en blanding av Norvegia og cheddar, pepperoni, paprika og purre. Forskjellig tilbehør skal prøves etterhvert, men kan med hånden på hjertet si at dette var en suksess.

Brød- pizzadeig
500 g hvetemel
200 g sammalt hvete (grov)
100 g havregryn
3 dl lunket vann
25 g gjær
1 dl olje, oliven eller raps
1 ts salt (toppet)
basilikumkrydder i deigen om du ønsker

Bland alt det tørre sammen først, men hold igjen ca. 200 g hvetemel. Ha oljen i. Rør ut gjæren i lunket vann, og hell dette opp i deigen. Rør rundt. Spe med hvetemel til du får en fin og glatt deig. Sett til heving. Del deigen opp, og legg i poser, klar for tur. Spis og nyt! PS! Lurt å ta med en liten pose med mel, da den kan bli litt klissete.

Grillmat på kortere turer

Her griller vi grillribbe.

Skal man på litt kortere turer, er det godt å ha med seg litt annet mat enn f.eks. Real turmat. Sisnevnte er supert på lange turer, så kiloene på sekken ikke blir for mye. Men på helgturer er det godt å unne seg noe ekstra godt. Som grillmat med godt tilbehør. Da tar vi med oss en liten grillrist, og bygger opp en liten peis som risten kan ligge på. Så er det bare å grille det du måtte ønske. Superenkelt og fantastisk godt!

Masse proteiner, fiber og vitaminer

Det beste vi har med oss på tur til middag, er deilig mørbrad av okse, brokkoli og byggris. Høres veldig enkelt ut, og det er det også. Men det smaker bare vidunderlig etter en lang og tøff tur i fjellet. Husk å ta med godt med stekesmør, og salt og pepper.

Sveler/lapper

Oppskriften er så enkel, at jeg faktisk ikke aner hvor mye jeg bruker av hver, bortsett fra melken og natronen. Så denne må bare prøves ut. Og siden jeg er allergisk for egg, er det uten det.

1 liter kulturmelk
1 1/2 ts Natron
hvetemel
litt havregryn
litt sukker

Visp natronen inn i melken, og ha i alt det tørre etterhvert. Visp til du får en passe tykk røre.